Proberen dansen op een zinkend schip

Ik zou graag rijk worden. Dat is iets dat mij bezighoudt. Hoe kan ik rijk worden? Met rijk bedoel ik dan bijvoorbeeld dat ik enkele duizenden euro’s na aftrek van kosten en belastingen overhoud puur door de opbrengst van huizen en panden die ik verhuur. Dat soort rijk, niet Bill Gates soort rijk.

Tegelijk vraag ik mij af waar het heen moet met de wereld. Hoe lang kunnen we nog zo verder? Met zoveel rijkdom in de handen van zo weinigen moet dat eens een keer apocalyptisch fout lopen. Het loopt nu ook al fout, maar nog niet op apocalyptische wijze. Ik pleit niet voor een herverdeling van rijkdom trouwens. Ik pleit voor een totaal andere manier van economie, eentje waarin ik zelf bijvoorbeeld niet kan rijk worden door de verhuur van panden, mijn ene droom lijkt dus mijn andere uit te sluiten. Ik pleit overigens al zeker niet voor communistische revolutie die oudbakkenrecepten uit de kast wil halen, waarbij de behandeling dan erger is dan de ziekte. Wat ik er precies over denk, past niet in deze post. Wat de analyse betreft, ben ik het eens met de conclusies de Zeitgeist movement, die je kan googlen.

Waar het mij om gaat, is deze tegenstelling: veel geld willen verdienen en tegelijk de wereld willen redden. Moet dat echt een tegenstelling zijn? Moet ik mij omscholen tot chirurg bijvoorbeeld?

Als iemand zijn visie daarover wil delen via deze blog, graag dan. De vraag is: kan men met relatief weinig middelen ter beschikking rijk worden, ZONDER de wereld schade toe te brengen, kan men rijk worden door de wereld positief te beïnvloeden? Als ik mensen namelijk hoor zeggen dat ze de wereld willen verbeteren hebben ze altijd plannen die hun geen of bijna geen geld opleveren.

Is de individuele reflex incompatibel met de collectieve reflex?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s