Twitter :: Een recruteringskanaal voor politici die het snelst kunnen bevallen aan het grote publiek na een tragische gebeurtenis en dat in 140 karakters

Niks vat onze huidige communicatiemaatschappij zonder communicatie zo samen als Twitter. Een eindeloze stroom van scheten in een fles. Verbale scuds afgevuurd op de internetoceaan. En de meest populaire halen onvermijdelijk het nieuws. Het wordt een preselectie voor wie ’s avonds op tv mag komen, een voorronde. Als je iets populairs kan zeggen in 140 tekens, dan mag je het vanavond in de televisiestudio komen uitleggen.

In 140 seconden deze keer.

Stelt niemand zich daar vragen bij? Of is het eigenlijk wel ok dat een politicus het kort en bondig kan uitleggen? Ik weet het niet. Er zijn vast ook wel politici met een enorme dossierkennis die niet kunnen tweeten en die we dus vrijwel nooit op tv zien. We geven dan wel de voorkeur aan de schreeuwertjes, niet aan de werkers.

De obessie met het meest populaire begint serieus op mijn zenuwen te werken. Niet dat iemand er ooit van hoort, ik krijg mijn ergernissen niet catchy samengevat in 140 karakters.

Ik ontvolg wel elk regulier nieuwskanaal = populismekanaal.

En droom vruchteloos van een nieuwsmedium dat dingen zegt die het grote publiek zwaar en onverbiddelijk tegen de haren in strijken. Zo bestaat er geen enkel. Een nieuwsmedium dat onze nieuwsconsumptie belachelijk maakt bijvoorbeeld. Want we consumeren nieuws, we doen er niks mee, we slikken het in en kakken het uit. Nieuws informeert niet meer, maar entertaint ons. Nieuws bericht over de symptomen, maar niet over de ziekte, want dat kost te veel tijd om uit te leggen en de mensen verliezen toch alleen maar hun aandacht. En dus krijgen we dagelijks korte sensationele berichten over de gekste dingen. Als lezer blijf je half in shock, half met honger naar meer sensatie achter.

En voor de ‘meerwaardezoeker’ wordt er ’s avonds, als de kindjes al slapen, een tweetende expert opgetrommeld die het misschien zelfs in de volle 20 minuten mag uitleggen. En daarna gaan we weer verder, want morgen gebeurt er ander gek ding dat om maximaal 20 minuten duiding vraagt. Het totaalbeeld krijg je nooit. Daar een kotsmisselijk symptoom, en daar een hoogkoortsig symptoom. Voor het totaalplaatje is geen tijd. Wat is het verband tussen al die gekke, ontaarde dingen elke dag opnieuw? Nooit een antwoord. Eén tweetnik per probleem.

Ik zal de naam niet noemen van het politieke lichtgewicht die mijn ergernis wakker maakte, maar curieuzeneuzen kunnen onderstaande screenshot bestuderen en raden wat ‘ het ultieme waan van de dag kanaal Twitter’ teweegbrengt.

IMG_2574.PNG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s